Wij komen altijd graag in Dordrecht, het is een prachtige oude stad met tal van leuke winkels en leuke restaurantjes.We hadden de auto geparkeerd bij Q park drievriendehof deze zit vlak in het centrum en zijn vandaaruit de stad in gegaan.Wij zijn deze keer gewoon gaan wandelen zonder vaste route Het eerste wat we zagen was deze oude poort. 

Dordrecht

                        Arend Maartenshof         Fuijifilm X-S10 ƒ 8 1/60 iso 800  18 mm Lens XF18-55mmF2.8-4 

 

 Het is het Arend Maartenshof dat is een hofje die je zo voorbij zal lopen als je niet weet dat het er zit. Via een prachtig poort met een rode deur loop je het hofje binnen.
Deze prachtige oude poort moest natuurlijk wel op de foto, deze foto is genomen met 18 mm maar nu zou ik toch graag een groothoeklens gehad willen hebben.
Het Arend Maartenshof is gebouwd in 1625 en werd de eerste eeuwen bewoond door vrouwen en weduwen van soldaten. Zo lazen we dat vandaag de dag zijn er nog steeds strenge eisen zijn  om in het Arend Maartenshof te mogen wonen. Nu mogen ook jongere vrouwen, echtparen en alleenstaande mannen in de huizen wonen, op twee voorwaarde: ze moeten zich keurig gedragen en de woonomgeving liefdevol verzorgen.
Het hofje telt 38 woningen dat is best veel. Ik vind dit soort hofjes altijd zo mooi om te zien, er is altijd zoveel rust terwijl het toch midden in de stad ligt.
Rechts van de ingang ligt de regentenkamer deze mag je gratis bezoeken. Door op de knop in de muur te drukken gaat het licht aan in de kamer. Te zien zijn een interieur uit 1701 met een portrettengalerij van de stichter en eerste regenten. De schildering boven de schoorsteenmantel en de plafondschildering zijn gemaakt door Arnold Houbraken (1660-1719). De schilderingen verwijzen naar de goede daad van Arend Maartenszoon dit lazen we  op Wikipedia tenminste.

 

 

Dordrecht 17

 

                                                                                                                                                                                                Fuijifilm X-S10 ƒ 8 1/750 iso 800 35 mm Lens XF18-55mmF2.8-4

We vervolgen onze weg en komen uit op het Statenplein, dit is een mooi plein met mooie oude huizen met prachtige gevels
Dordrecht 2                                                                                                                                                               Fuijifilm X-S10 ƒ 8 1/240 iso 800 Lens XF18-55mmF2.8-4 

                                                                                 

 

© Shootraw.nl. Alle foto’s op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en kunnen niet zonder toestemming worden gebruikt.  

Recently, our works are also for sale at werkaandemuur              Instagram pictogram nieuw Gratis Vector